Книга Злагоди

Передмова до українського видання доктора богослов'я Роберта Л. Рана

Передмова Єпископа Української Лютеранської Церкви В'ячеслава Горпинчука

CONCORDIA
ЗЛАГОДА

Формула Злагоди

ЧАСТИНА 1
КОНСПЕКТ

РОЗДІЛ IX
Про сходження Христа в пекло

Твердження суперечки
Головна суперечка про цю статтю

  1. Серед деяких богословів, які підписалися під Ауґсбурзьким віросповіданням, була суперечка про наступну статтю: коли і яким чином Господь Ісус Христос, відповідно до нашої простої християнської віри, зійшов у пекло: чи то було зроблено перед Його смертю чи після неї? Також, чи то відбувалося тільки із Його душею, а чи тільки відповідно до божественності, а чи в тілі і душі, духовно і тілесно? Також, чи ця стаття належить до страстей чи до Христової славетної перемоги та тріумфу?
  2. Але через те, що ця стаття, як і попередні, не можуть осягатися почуттями чи розумом, але мусить розумітися самою вірою, то нашою одностайною порадою є те, що про це не повинно бути жодних дебатів, але що в це треба вірити та навчати лише в найпростіший спосіб; відповідно до того, як блаженної памяті доктор Лютер, у своїй проповіді 1533 року в місті Торґау, у християнський спосіб пояснив цю статтю, відділив від неї всі непотрібні, даремні запитання і докорив усіх побожних християн, щоб вони перебували у християнській простоті віри.
  3. Бо достатньо, щоб ми знали, що Христос зійшов у пекло, зруйнував пекло для всіх віруючих, і визволив їх від влади смерті і диявола, від вічного прокляття і [навіть від] щелеп пекла. Але те, як це сталося ми повинні [не досліджувати допитливо] відкласти до іншого світу, де не лише ця тема [таємниця], але також ще інші, будуть обявленими, у які ми тут просто віруємо і не можемо осягнути нашим сліпим розумом.

<-назад вперед->


Сайт создан в системе uCoz