Книга Злагоди

Передмова до українського видання доктора богослов'я Роберта Л. Рана

Передмова Єпископа Української Лютеранської Церкви В'ячеслава Горпинчука

CONCORDIA
ЗЛАГОДА

Малий Катехізис

Розділ ІІI

Господня молитва

Як голова сім'ї повинен якнайпростіше
навчати Господній молитві тих, хто в його домі

  1. ЗВЕРНЕННЯ
    Отче наш, що єси на небесах!
  2. Що це означає? - Відповідь: Цими словами Бог запрошує нас повірити в те, що Він є нашим правдивим Отцем, і що ми є Його справжніми дітьми, з тим, щоб ми могли сміливо й довірливо просити Його так, як любі діти просять свого дорогого батька.

  3. ПЕРШЕ ПРОХАННЯ
    Нехай святиться Імя Твоє.
  4. Що це означає? - Відповідь: Боже Імя насправді є саме по собі святе; та з цим просимо ми в цій молитві, щоб Імення Його було також святе серед нас.
  5. Як це здійснюється? Відповідь: Боже Імя є святим, коли Його Слово викладається правдиво та непорочно, і коли ми свято, як Божі діти, живемо згідно з Ним. Допоможи нам у цьому, любий Отче на небесах! Та коли хтось учить і живе інакше, ніж того навчає Слово Боже, той зневажає серед нас Імя Боже. Від цього нас оберігай, Небесний Отче!

  6. ДРУГЕ ПРОХАННЯ
    Нехай прийде Царство Твоє.
  7. Що це означає? - Відповідь: Звичайно, Царство Боже настане саме по собі, навіть без нашої молитви; однак ми просимо в цій молитві, щоб воно прийшло і до нас.
  8. Як це здійснюється? Відповідь: Це здійснюється тоді, коли наш Небесний Отець дає нам Свого Святого Духа, щоб ми повірили Його святому Слову через Його милосердя і по-Божому жили тут нині, а згодом там вічно.

  9. ТРЕТЄ ПРОХАННЯ
    Нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі.
  10. Що це означає? - Відповідь: Божа добра та милостива воля насправді чиниться і без наших молитов; та ми просимо у цій молитві, щоб вона чинилася і щодо нас.
  11. Як це здійснюється? Відповідь: Це здійснюється, коли Бог розбиває всяку злу волю та задум і перешкоджає всьому тому, що не дозволяло б нам святити Імя Боже чи противилося б приходу Його Царства (як-от: воля диявола, світу та нашого тіла); але зміцнює нас та утримує твердо в Його Слові та вірі до нашого кінця. Це Його милостива та добра воля.

  12. ЧЕТВЕРТЕ ПРОХАННЯ
    Хліб наш насущний дай нам сьогодні.
  13. Що це означає? - Відповідь: Бог безперечно дає насущний хліб і без наших прохань, навіть усім лихим людям; однак ми молимось у цьому проханні, щоб Він привів нас до цінування цього, і щоб ми з подякою одержували свій насущний хліб.
  14. Що таке хліб насущний? Відповідь: Все, що нам потрібне для нашого тілесного добробуту, як-от: їжа, напої, одяг, взуття, дім, господарство, земля, худоба, гроші, майно, побожне подружжя, побожні діти, побожні керівники, добрий уряд, сприятлива погода, мир, здоровя, освіта, повага, вірні друзі, надійні сусіди і все таке інше.

  15. ПЯТЕ ПРОХАННЯ
    І прости нам провини наші, як і ми прощаємо вину ватцям нашим.
  16. Що це означає? - Відповідь: Ми просимо в цій молитві, щоб наш Отець на небесах не дивився на наші гріхи і не відкидав через них наші молитви, тому що ми не варті нічого з того, про що просимо, і не заслуговуємо на те, але щоб Він надав нам це все зі Своєї благодаті, бо щоденно ми багато грішимо і, насправді, заслуговуємо лише на покарання. Тож ми також хочемо сердечно прощати та охоче чинити добро тим, хто грішить проти нас.

  17. ШОСТЕ ПРОХАННЯ
    І не введи нас у спокусу.
  18. Що це означає? - Відповідь: Звичайно, Бог нікого не спокушує; та в цій молитві ми просимо, щоби Бог охороняв нас і утримував так, щоб ні диявол, ні світ, ні наше тіло не обманювали нас і не вели нас до єресі, відчаю та інших великих гріхів і пороків. І ми молимось, щоб коли нас обступатимуть спокуси, ми змогли врешті-решт їх подолати і здобути перемогу.

  19. СЬОМЕ ПРОХАННЯ
    Але визволи нас від лукавого.
  20. Що це означає? - Відповідь: Підсумовуючи, ми просимо в цій молитві, щоб наш Отець на небесах визволив нас від усякого зла, що проти тіла та душі, майна та честі, й зрештою, коли настане наша остання година, дарував нам блаженний кінець і благодатно забрав нас із цієї юдолі печалі до Себе на небеса.

  21. ЗАКІНЧЕННЯ
    Бо Твоє є Царство, і сила, і слава навіки. Амінь.
  22. Що означає слово «Амінь»? Відповідь: Я можу бути впевненим, що ці прохання є прийнятними для мого Отця на небесах і почутими; тому що Він Сам заповів нам так молитись і обіцяв, що почує нас. «Амінь, Амінь»тобто: так, так; так і буде.

<-назад вперед->


Сайт создан в системе uCoz