Книга Злагоди

Передмова до українського видання доктора богослов'я Роберта Л. Рана

Передмова Єпископа Української Лютеранської Церкви В'ячеслава Горпинчука

CONCORDIA
ЗЛАГОДА

Великий Катехізис

КОРОТКА ПЕРЕДМОВА
ДОКТОРА МАРТІНА ЛЮТЕРА

Про Причастя (Господню Вечерю)

«Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, узяв хліб, подяку віддав, і переломив, і сказав: Прийміть, споживайте, цетіло Моє, що за вас видається. Це робіть на спомин про Мене. Так само по вечері, взявши чашу, і подяку учинивши, Він подав їм і сказав: Пийте з неї всі; оця чашаНовий Заповіт у Моїй крові, що за вас проливається на відпущення гріхів. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!»

  1. Таким чином, усього ми маємо пять складових частин цілої християнської доктрини, які повинні постійно пояснюватися, вимагатися [від дітей] і вивчатися напамять, слово в слово. Бо ви не повинні покладатися на те, що молодь візьме і збереже ці знання тільки з проповідей.
  2. Коли ці частини вивчені належним чином, ви можете, у якості додатку до них і для їх закріплення, представити молодим людям також деякі Псалми, або гімни, складені на основі цих частин вчення, і, таким чином, ввести молодь у Писання і робити в них щоденний поступ.
  3. Однак молодим людям недостатньо засвоїти і повторювати ці частини лише на словах, їм належить відвідувати проповіді, особливо в час, відведений для Катехізису, щоб вони чули, як він тлумачиться, і навчалися розуміти те, що міститься в кожній його частині, а також були здібні проголошувати його в тому вигляді, як вони його чули, і коли їх запитають, могли б дати вірну відповідьщоб проповідь не залишилася без користі, але принесла плід.
  4. Бо причина, через котру ми виявляємо старанність у такому частому проповідуванні Катехізису, полягає в тому, що він може бути прищеплений нашій молоді не у витонченій і піднесеній манері, але в короткій формі і якнайпростіше, щоб без спонукання увійти в розум та закріпитися в памяті.
  5. Отже, зараз ми почергово розглянемо вищезгадані статті і витлумачимо їх у найпростішій формі.

<-назад вперед->


Сайт создан в системе uCoz