Книга Злагоди

Передмова до українського видання доктора богослов'я Роберта Л. Рана

Передмова Єпископа Української Лютеранської Церкви В'ячеслава Горпинчука

CONCORDIA
ЗЛАГОДА

Каталог свідчень

X.

Але оскільки доктрина про цю статтю є особливо спрямованою до кінця, щоб ми могли знати про те, де нам треба шукати та осягати цілу Особу Посередника, Бога і людини, то Книга Злагоди спрямовує нас, як це також роблять і всі інші святі отці, не вирізьблювати і не майструвати чогось, але до того, до чого Христос вказує і спрямовує нас у Своєму Слові.

КИРИЛО (кн. 2 на Івана, гл. 32 [т. 3, стор. 1063, цит. вид.]: «Одежа Христова була поділена на чотири частини, а лише хітон Його залишився неподіленим, що, я би сказав, було ознакою таємниці. Бо чотири частини світу, приведені до спасіння, поділилися поміж собою Його одежею Слова, тобто Його плоттю, таким чином, що вона не була поділеною. Бо Єдинородний, переходячи в кожного з нас так, що кожен з нас поділяє Його, і освячуючи наші душу і тіло Своєю плоттю, є в усіх нас неподільно і повністю, оскільки, будучи Єдиним, Він є повсюди неподільним».

ТЕОФІЛАКТ (про Івана, розд. 19 [стор. 825, цит. вид.]): «Тому святе тіло Христове є неподільним, будучи діленим та роздаваним серед чотирьох частин землі. Бо і поширення серед них особисто, і освячуючи душу кожного з тілом, Єдинородний є Своєю власною плоттю цілковито та неподільно у всіх, будучи повсюди, бо Він жодним чином не є поділеним, як про це також вигукує Павло».

ЗОЛОТОУСТИЙ (т. 4, стор. 1773, вид. Базель [т. 6, стор. 846, вид. Франкф.], Пропов. 17, ad Ebr., стор. 16 і Амвросій, гл. 10, ad Hebraicos): «Через те, що Його пропонують у багатьох місцях, то чи є багато Христів? Зовсім ні. Але Той Самий Єдиний Христос є повсюди, будучи повністю тут і повністю там, одне тіло. Бо як Той, Кого пропонують у багатьох місцях є одним тілом, а не багатьма тілами, то так само також Він є однією жертвою. Він є нашим Первосвящеником, принісши жертву, що очищує нас. Ми зараз також пропонуємо те, що, будучи принесеним, не втратилося. Це робиться на згадку про те, що було вчинено тоді. «Робіть це, – сказав Він, – на спомин про Мене». Бо ми не робимо іншої жертви, як первосвященик, але одну і ту ж саму. Ми радше підносимо згадку про жертву»3.


3 Проти замісницької жертви меси папістів.

<-назад вперед->


Сайт создан в системе uCoz