Книга Злагоди

Передмова до українського видання доктора богослов'я Роберта Л. Рана

Передмова Єпископа Української Лютеранської Церкви В'ячеслава Горпинчука

CONCORDIA
ЗЛАГОДА

Формула Злагоди

ЧАСТИНА 1
КОНСПЕКТ

РОЗДІЛ XІІ
Про інші розбрати [єресі] і секти, які ніколи не прийняли Ауґзбурзького віросповідання

Помилка антитринітаріан
  1. Це цілковито нова секта, нечувана раніше у християнському світі, яка складається із тих, що вірують, навчають і сповідують, що немає єдиної, вічної, божественної сутності Отця, Сина, і Святого Духа, але як Бог Отець, Син і Святий Дух є трьома відмінними Особами, так, отже, кожна Особа має свою сутність, відмінну і відокремлену від інших осіб Божества. І тим не менше, всі троє [дехто з них вважає] або мають однакову силу, розум, велич та славу, так само як троє людей, які є відмінними та відокремленими одна від одної у своїй сутності, або [інші думають, що ці три Особи і сутності] є нерівними одна з одною у сутності та властивостях, так, що сам Отець є властиво і правдиво Богом.
  2. Ці та подібні статті без винятку, від якої би помилки вони не залежали та з яких би помилок вони не виходили, ми відкидаємо і засуджуємо як невірні, фальшиві, єретичні, противні Слову Божому, трьом Символам віри, Ауґсбурзькому віросповіданню і Апології, Шмалькальдським статтям і Лютеровим Катехізисам, проти яких всі благочестиві християни, і високого, і низького стану, мають оберігатися, якщо вони люблять свій добробут і спасіння своїх душ.
  3. Ми, після тривалих міркувань, засвідчили у правдивому страхові Божому і закликом до Його Імені, підписавши своїми власними руками цей Конспект, про те, що це є доктрина, віра і сповідання нас усіх, за яку ми дамо відповідь Останнього Дня перед Суддею, нашим Господом Ісусом Христом, і що проти цього ми не будемо ні таємно, ні публічно нічого говорити, ані писати, але що ми маємо намір, благодаттю Божою, в цьому тривати.

Берген, 29 травня 1577 р.

<-назад вперед->


Сайт создан в системе uCoz